ENERGETIKAI AUDIT KOMPRESSZOR RENDSZEREKRE

A sűrített levegőt szolgáltató kompresszor rendszerek működésének állapotfelmérése.

A termelő vállalatoknál az energiafelhasználás állapotának felmérését, az energetikai auditot a felhasználás különféle területeinek specifikumai szerint végzik.

A sajátos területek egyike a sűrített levegőt szolgáltató kompresszor rendszerek működésének állapotfelmérése. Ez utóbbi fontosságát aláhúzza, hogy e berendezések a magyar ipar energiafelhasználásának 1O-16%-át, egyes üzemekben 8O%-át képviselik.

Az energetikai auditra bármely specifikus terület esetén – így a kompresszor rendszereknél is – igaz, hogy az állapotfelmérés alapján nemcsak káros környezeti hatásokat tudunk könnyen befolyásolni, de nem egyszer, szinte azonnal költségmegtakarításokat tudunk elérni. Ez a lehetőség abból ered, hogy a sűrített levegőt felhasználó legtöbb üzemben súlyosan pazarlóan bánnak ezzel az energiával. A számítások szerint még Németországban is óriási energiamennyiség, évente mintegy 5 TWh lenne megtakarítható a sűrített levegő előállításában. A magyar iparban a pazarlás – arányaiban – még drámaibb. A sűrítés fizikai alapjainak megértésével és modern technológia alkalmazásával a sűrített levegőre fordított energia akár 8O%-a visszanyerhető lenne.

Az audit célja és folyamata az adott energiaforma meglévő költségeinek meghatározása, a meglévő felhasználási módok, illetve veszteségek feltérképezése, a költséghatékonyabb felhasználási módok és eljárások feltárása, a megvalósítható megoldások gazdasági értékelése.

A kompresszor rendszerek energetikai auditálásakor a sajátos energiahatékonysági területek között olyanokat találunk, mint a kompresszorok terhelésfüggő szabályozása, a hővisszanyerés, a levegőveszteségek feltárása, a kondenzátumkezelés korszerűsítése, a mennyiségi- és nyomásigények elemzése.
Az állapotfelmérés alapján elérhető eredményeket érzékeltetheti egy üveggyár példája. Az üzem összes energiafogyasztásából 8O%-kal részesedtek a sűrített levegőt előállító kompresszorok és fúvók. Az energetikai audit eredményeképpen hozott kis költségű, éven belüli megtérülésű intézkedésekkel a kompresszorok energiaigényét azonos minoségű szolgáltatási szint mellett 28%-kal sikerült csökkenteni. Ezzel a cég energiahatékonysága 12%-kal, profitja 4%-kal javult egy éven belül, mivel a termelési költségek jelentős részét az energia teszi ki.

Dugattyús kompresszor

Csavarkompresszor

Mobilkompresszor

Honda

Székhelyünk

1116 Budapest, Nádudvar utca 12. 

Telephelyünk

9028 Győr, Sági út 5.

Nyitvatartás

Hétfő – Péntek
08:00 – 16:00 

Denvaircompressors.hu © 2021-2022 | Minden jog fenntartva

0
    0
    Kosár
    Üres a kosaradShop